Aan de bijeenkomst ”Melkers van Morgen” op 20 juni 2019 op proefbedrijf De Marke in Hengelo (Gld.) heeft de VALA actief deelgenomen. Vanuit de GLB pilot heeft Rob Geerts de bezoekers bijgepraat over de mogelijkheden van biodiversiteit op het boerenbedrijf en heeft Arie Schoemaker van alles vertelt over vermicomposteren.
Ruim 150 boeren uit de streek wisten de weg te vinden naar De Marke. De deelnemers gingen in groepen het terrein over en maakten kennis met verschillende onderwerpen, waaronder biodiversiteit en bodem. Daarnaast was nog aandacht voor de gras, graskruiden, mais en vanggewas, teelt van eigen krachtvoer en groenbemesters.
Biodiversiteit
Rob Geerts, onderzoeker bij Wageningen University & Research, waar hij zich onder andere bezig houdt met de volgende specialismen grasland, natuurbeheer, meervoudig landgebruik, agrarisch natuurbeheer en agrobiodiversiteit. Hij heeft 16 groepen zijn verhaal vertelt over biodiversiteit op het boerenbedrijf. Hij ging onder andere in de verschillende gewassen die een bijdrage leveren aan de biodiverstiteit. Rob Geert: “Biodiversiteit, kruidenrijk grasland is een belangrijk thema, zuivelverwerkers spelen daar nu al op in”. Ook werd het advies meegegeven dat kruidenrijk grasland wel management vergt anders kan het zijn dat na enkele jaren bepaalde soorten zoals rode klaver verdwijnt. Boeren waardeerden zijn verhaal. Zoals boer Henk uit Beltrum zegt: “Fijn dat ik er nu meer over hoor en leer.”
Er waren in opdracht van de VALA 12 kleine demoveldjes ingezaaid met: Pure Graze salade buffet, B141 Kruidenrijk graslandmengsel, Weideklavermix DLF met topgrass maaien, Weideklaver/kruidenmix DLF met topgrass maaien, Grutto weidevogelmengsel LG, Cruythoeck (BW 11 paardengeluk), Tubinger bijen, Biodivers B111 Akkerkruidenmengsel, Neutkens Partridge Bloemenblokmengsel , VALA kruidenrijke akkerrand, FAB/Bloeiend bedrijf Bolderik en luzerne. Tijdens de rondleiding op het bedrijf maakten de bezoekers kennis met deze grassen en kruidenmengsels.
Vermicomposteren
In een andere stand rondom het thema ‘bodem’ lichtte Arie Schoemaker vermicomposteren toe. Vermicomposteren is het omzetten van organisch (rest)materiaal door compostwormen. Deze methode wordt veel in Australië en Nieuw Zeeland toegepast. Vermicompost (of wormenhumus) stimuleert de wortelgroei van planten, ze worden groter en sterker (hogere opbrengst) en zijn minder gevoelig voor ziekten . Uit eerste proeven die gedaan zijn in Winterswijk blijkt dat bij gebruik van wormenhumus de wortelgroei van een plant (mais) veel sneller op gang komt, dat kan van grote waarde zijn gezien de droge zomers van de afgelopen zomer. De bezoekers vonden dit interessant mede door de getoonde foto’s maar zullen hier nog niet zelf aan beginnen. Bovendien is het lastig, aangezien de regelgeving is hier nog niet op aangepast, de kosten van het gebruik van machines hoog zijn. Bovendien is het nog niet duidelijk wat de onkruidenzaden doen. Aan deze bezwaren wordt op dit moment gewerkt.