Deelnemers uit Noordoost Twente hebben op 1 oktober 2020 kennis kunnen maken met de teelt van een derde gewas naast gras en mais. Deze bijeenkomst werd georganiseerd vanuit het GLB-project ‘Vijftig tinten groen’ en vond plaats op het bedrijf van de maatschap Stamsnieder in Geesteren ( Ov.). Dit bedrijf is één van de deelnemers aan het project en heeft afgelopen jaar al wat ervaring op gedaan met de teelt van gras/klaver, graanteelt, wintervoedselakkers en akkerrandenbeheer.
De middag startte met een opening door de voorzitter van het Gebiedscollectief NOT, Herman Nieuwe Weme. Hij lichte kort toe welke ontwikkelingen het Gebiedscollectief Noordoost Twente het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Het collectief kent een flinke groei in het aantal deelnemers en staat de komende tijd voor vele nieuwe ontwikkelingen. De laatste informatie hierover kunt u vinden op de website van het Gebiedscollectief www.gebiedscollectiefnot.nl.
Voordat hij het woord gaf aan de voer- en teeltadviseur van CAV Den Ham benadrukte hij het belang van dit soort bijeenkomsten, waarin het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen centraal staan. Dit is essentieel voor de verdere ontwikkeling van de natuurinclusieve kringlooplandbouw in de regio.
Derde gewas in beeld
Tijdens de presentaties kwam de teelt van het derde gewas aan de orde. Hierbij was er vooral aandacht voor de teelt, opslag, verwerking en voeren van voederbieten, GPS, sorghum en luzerne. Het doel was om de deelnemers inzicht te geven in de diversiteit aan gewassoorten om vervolgens te onderzoeken welke het best als derde gewas binnen de bedrijfsvoering past. Kennisoverdracht is daarbij een belangrijk onderdeel, aangezien een groot aantal deelnemers nog weinig kennis en ervaring met andere gewassen dan gras en mais.
Een kort overzicht van de voor -en nadelen van de verschillende gewassen op een rij:
Voederbieten
- Voordelen: Extra energie, smakelijk product, rustige fermentatie, verhogen opname eigen geteeld voer.
- Nadelen: Arbeidsintensief en let op voldoende structuur.
GPS
- Voordelen: Smakelijk, geeft structuur, kan prima dienen als jongvee of droge koeien voer.
- Nadeel: Weinig corrigerend vermogen, tot 4 kilogram droge stof inrekenen.
Sorghum
- Voordelen: Gewas met potentie, teelt vergelijkbaar met maïs, minder vocht behoefte.
- Nadeel: Nog paar jaar onderzoek en ontwikkeling nodig in veredeling.
Luzerne
- Voordelen: Eiwitrijk met goed aminozuurpatroon, gezond voer, eiwitrijke structuur, ook geschikt voor jongvee.
- Nadelen: Lage voederwaarde op papier, te laat gemaaid, te veel bloei en te grof/ niet gehakseld geeft slechte opname
Korte rondgang over het melkveebedrijf
Vervolgens maakten de deelnemers een korte rondgang over het bedrijf van de maatschap Stamsnieder. Zij zagen het ingekuilde derde gewas dat als GPS was geoogst. De gras(meng)kuil was enkele dagen geopend en de deelnemers konden het product ruiken, voelen en beoordelen. Stamsnieder was tevreden over het resultaat maar had nog geen idee of hij er goed van kan “melken”. Volgens zijn voeradviseur is dat wel het geval, maar de praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie!
Deze boeiende leerzame middag werd afgesloten door de voorzitter. Er was voldoende ruimte om nog wat vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.