De deelnemers aan de GLB-pilot hebben op 22 september 2020 tijdens een veldbezoek kennis gemaakt met diverse soorten kruidenrijk grasland en met de teelt van snijmais met stokbonen. Dit veldbezoek bij de maatschap Mentink in Deurningen maakte onderdeel uit van het GLB-project ‘Vijftig tinten groen’ in Noordoost Twente. Maatschap Mentink deelde enthousiast haar praktijkervaringen met de deelnemers aan deze pilot.
Herman Nieuwe Weme, de voorzitter van het Gebiedscollectief Noordoost Twente, startte de bijeenkomst met een kort inleiding over het gebiedscollectief, dat een flinke groei heeft doorgemaakt het afgelopen jaar. De laatste informatie hierover is te lezen op de website van het Gebiedscollectief www.gebiedscollectiefnot.nl. Hij benadrukte daarnaast het belang van dit soort praktijkbijeenkomsten, aangezien het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen volgens hem essentieel is voor een verdere ontwikkeling van de natuurinclusieve landbouw.
Els en Gerard Uijterlinde van Erve Mentink
De eigenaren van Erve Mentink Els en Gerard Uijterlinde vertelden in hun presentatie over het onderzoek naar kruidenrijk grasland. Volgens hen is hier nog (te) weinig onderzoek naar gedaan.
Door zelf veel te experimenteren hebben ze meer inzicht gekregen in diverse soorten kruidenrijk grasland. Daarbij maken ze de opmerking dat het kruidenrijke gras in een erg droge zomer langer groen blijft. “En dat is een mooie bijkomstigheid na drie droge zomers op een rij’’, merkt Uijterlinde op.
Het maaisel van het kruidenrijke grasland is tijdens het onderzoek opgestuurd naar het Louis Bolk Instituut. Uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren dat het kruidenrijke gras gelijke tot hogere kilogrammen eiwit en droge stofopbrengsten kenden in zowel de eerste als de tweede snede ten opzichte van percelen met Engels raaigras of gras-klaver.
Els en Gerard zien zeker voordelen van het kruidenrijke gras en hebben nu zelfs acht extra hectares ingezaaid met kruidenrijke mengsels. Er liggen nog uitdagingen voor de toekomst, want het graasgedrag van de koeien is verschillend op diverse mengsels en in de verschillende jaargetijden. Verder is er nog geen kennis over het behoud van de gezaaide soorten, zonder dat een soort gaat overheersen. ”Genoeg om mee te experimenteren”, menen de ondernemers.
Het kruidenrijke grasland is niet getest op verhoging van de biodiversiteit. Wel horen ze onder andere kwartels in het grasland en er zijn ook meer reigers in het kruidenrijke grasland.
De kennis die zij op doen uit dit onderzoeken delen Els en Gerard graag met anderen. ‘’Vooral collega-boeren moeten het eerst met eigen ogen en met data onderbouwd zien, voordat ze erin geloven”, voegt Els er aan toe.
Veldexcursie
Na de presentatie konden de deelnemers met eigen ogen de resultaten in het veld zien. Ze zagen diverse percelen met kruidenrijk grasland die bij het onderzoek betrokken waren. Het project wordt op verschillende boerderijen in Nederland op verschillende grondsoorten uitgevoerd.
Bij Erve Mentink liggen in totaal vijf verschillende kruidenrijke mengsels in herhaling, welke ze vergelijken met een monocultuur van Engels raaigras of met een gras-klaver mengsel.
Tijdens de veldexcursie waren deelnemers zeer geïnteresseerd en stelden ze veel vragen, zoals
- Wat is het beste tijdstip van maaien?
- Hoe voorkom ik ongewenste kruiden in de grasmat?
- Heeft het kruidenmengsel invloed op de gezondheid van de koeien?
- Wat is de droge stof opbrengst van een perceel kruidenrijk grasland?
- Wat is de invloed van het mengsel op de melkproductie?
- Veranderen de gehaltes vet en eiwit in de samenstelling van de melk?
- Heeft het mengsel invloed op de smaak van melk?
Veel van deze vragen konden Els en Gerard met hun ruime praktijkervaring direct beantwoorden. Er blijven echter altijd vragen open staan waar nader onderzoek voor nodig is.
Tot slot is het proefperceel maïs met stokbonen bezocht. Op dit perceel wordt onderzocht of de eiwitopbrengst te verhogen is door maïs in combinatie met stokbonen te verbouwen. Resultaten waren op het moment van ons bezoek nog niet bekend. Over de ervaringen met betrekking tot de teelt en gewasbescherming e.d. is een korte toelichting gegeven. De stokbonen zijn gelijk gezaaid met de maïs in de verhouding 30-70. De stokbonen groeien tegen de maïs aan. De gewasbescherming is lastiger, aangezien er maar één middel is dat in beide gewassen toegepast mag worden. De onkruiddruk is hierdoor wat hoger.
Uitwisselen praktijkervaringen deelnemers en afronding
Na een korte evaluatie en een samenvatting werd deze boeiende en leerzame praktijkmiddag afgesloten door voorzitter Herman Nieuwe Weme. De deelnemers werden bedankt voor de inbreng van hun praktijkervaring evenals de maatschap Mentink.
Tot slot was er na afloop ruimte om na te praten en werden ervaringen onderling uitgewisseld.