Op 3 maart 2020 maakten zo’n 100 boeren, een tiental loonwerkers en wat burgers kennis met de verschillende mogelijkheden van het onderwerken van het vanggewas als alternatief voor glysofaat. Tijdens deze demonstratie werden vijf methoden om het vanggewas na de maisteelt te vernietigen toegelicht door experts van Agrowin en Groeikracht. Bekijk hieronder ook de video van de bijeenkomst.
Er was op het veld aandacht voor de voor- en nadelen van de verschillende methoden. De vier mechanische bewerkingen werden één voor één behandeld. De frees, de cultivator, de schijveneg en de klepelmaaier in combinatie met de schijveneg kwamen aan bod. Hierbij kwam naar voren dat het mechanische onderwerken van een vanggewas altijd zorgt voor een extra werkgang ten opzichte van het inzetten van glysofaat. Het gebruik van een chemische bestrijding werd eveneens aan de orde gesteld. daarbij was er ruimte voor de maatschappelijke discussie over dit onderwerp. Ook was er aandacht voor het juist inzetten van dit middel.
De middag startte met het nut en de noodzaak van het telen van een vanggewas. Dit gewas na de teelt van mais leidt tot minder uitspoeling van mineralen in de winter en draagt bovendien bij aan het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem. Het levert bovendien een positieve bijdrage aan het bodemleven.
WCL, Agrowin, Groeikracht, Vruchtbare Kringloop Achterhoek en loonbedrijf organiseerde deze demonstratie om de bezoekers te wijzen op alternatieve mogelijkheden voor het vernietigen van het vanggewas na maïs.
De demonstratie gemist? Bekijk de demonstraties van de verschillende technieken in deze video: