De deelnemers hebben verschillende praktijkvelden met wilde plantenteelt bekeken om zelf te zien en te horen wat de mogelijkheden zijn rondom deze teelt. De twee agrariërs in Lingen deelden graag hun ervaring, kennis en visie over dit onderwerp met hun Nederlandse collega’s. De deelnemers zagen diverse velden. Deze velden verschilden in samenstelling doordat ze zich in diverse stadia van een meerjarig mengsel bevonden.
Wilde plantenteelt in Duitsland
Waarom wilde plantenteelt in Duitsland? Verandering in het landgebruik, met name door intensivering van de landbouw, heeft geleid tot een drastische biodiversiteitsafname bij onze oosterburen. Daarnaast kampen ze op veel plaatsen met een hoge nitraatverontreiniging in het grondwater. Ook telen ze in Duitsland veel mais voor biogasproductie. Dit leidt tot monoculturen. Het telen van meerjarige gemengde wilde planten voor biomassaproductie wordt gezien als een kans om deze problemen terug te dringen.
Wilde plantenteelt kent de volgende ecologische voordelen:
- Verrijken van het landschap
- Verminderde nitraatbelasting in het grondwater
- Permanente leef- en toevluchtsoorden voor wilde dieren en vogels
- Langere bloeitijden verbeteren de voedselvoorziening voor insecten
- De biodiversiteit vergroten
- Voorkomen van verlies van voedingsstoffen
Economische voordelen:
- Relatief lage investerings- en onderhoudskosten
- Mogelijkheid tot duurzame biomassaproductie
- Vermindering van bodemerosie
- Uitbreiding van vruchtwisseling
- Goede methaantoepassing
In tegenstelling tot andere energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, kan energieproductie uit biomassa van wilde planten een wezenlijke bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit.
Veel verscheiden in percelen
Tijdens de excursie gaven de Duitse boeren aan dat ze al meerdere jaren experimenteren met wilde plantenteelt. Ze gebruiken hiervoor meerjarige mengsels. In de loop der jaren neemt de diversiteit op de velden af en gaan bepaalde soorten overheersen. Hierdoor worden velden vaak na zo’n 6 jaar opnieuw ingezaaid om de verscheidenheid om de verdwenen soorten weer terug te krijgen. Doordat de verschillende percelen zich in een ander stadium bevinden vinden is er veel verscheidenheid in de omgeving te zien.
De deelnemers hebben een zeer leerzame middag gehad bij hun collega ondernemers in Duitsland en komen graag een keer terug om te zien hoe de velden er op een ander tijdstip van het jaar bijstaan.
Meer informatie
Lees meer over de teelt en de energieproductie uit biomassa van wilde planten:
Om de biodiversiteit in de intensief gebruikte agrarische landschappen te vergroten, is een diversiteit aan gewassen en structuren onmisbaar. De productie van biomassa is een kans: in tegenstelling tot de productie van voedsel en diervoeders, opent het de mogelijkheid om een breed scala aan plantensoorten en variëteiten te kweken en de volledige groei te gebruiken voor fermentatie in de biogasinstallatie. Opbrengstrijke, meerjarige wilde plantenmengsels bieden innovatieve benaderingen die de productie van biomassa-energie in staat stellen en tegelijkertijd de doelstellingen van landschaps-, water- en soortenbescherming na te streven:
- Het gevarieerde aanbod van bloemen en de lange bloeitijd voor landbouwgewassen tot eind juli/half augustus verbeteren de habitatvoorziening en de voedselsituatie voor een verscheidenheid aan insecten, waaronder wilde bijen en vlinders.
- Meerjarige mengsels bieden voedsel en dekking voor herten, zangvogels en wintergasten in de zomer en in de winter.
- Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen zoveel mogelijk worden afgeschaft.
- Vanaf het 2e jaar vindt er geen mechanische grondbewerking meer plaats, die bodemkwekers en jonge dieren beschermt.
- Het hele jaar door beworteling van de bovenlaag verbetert de humusbalans, vermindert bodemverwijdering door erosie, houdt bodemvocht in stand en voorkomt bodemverdichting.
- Meerjarige wilde plantengewassen bieden een groot potentieel voor stikstofbinding en dragen zo bij aan de bescherming van het water, met name in de verwerkingsgebieden.
- Bloemmengsels versterken het landschap, verhogen de recreatieve waarde van een regio en maken een beeldwinst voor de landbouw en haar actoren mogelijk.
Praktijkveld in beeld