Op vrijdag 4 september 2020 hebben we als werkgroep GLB- pilot Noordoost Twente, namens de 3 agrarische collectieven in Overijssel, de gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, ontvangen. Gert Harm ten Bolscher (SGP) is gedeputeerde voor de portefeuille Landbouw, Natuur en Facilitair.
De bijeenkomst vond plaats bij maatschap Stamsnieder in Geesteren ( Ov.). Naast de gedeputeerde en de maatschap Stamsnieder waren ook Obe Brandsma van provincie Overijssel, Nettie Aarnink en Bert Knol van Waterschap Vechtstromen, Herman Menkveld en Jos Knoef van Collectief Midden Overijssel, Jan van der Weerd, Cor Pierik en Joachim van der Valk, Collectief Noord West Overijssel en Mirjam Gram, Herman Nieuwe Weme, Gerard Spekhorst en Paul ten Velde van Collectief Noordoost Twente aanwezig.
De maatschap Stamsnieder neemt actief deel aan de ‘GLB-pilot 50 tinten groen’ en heeft ervaring opgedaan met gras/klaver teelt, graanteelt, wintervoedselakker en akkerrandenbeheer. Het bedrijf kent een intensieve bedrijfsvoering met 185 melkkoeien en 110 stuks jongvee op 40 hectare grond.
Introductie
Het bezoek startte met een korte introductie door de aanwezige collectieven over de uitvoering van het ANLb, de GLB-pilots en overige ontwikkelingen binnen de collectieven.
De agrarische collectieven in Overijssel hebben de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt en staan de komende tijd voor vele nieuwe ontwikkelingen. De collectieven willen de verbindende schakel zijn tussen landbouw en natuur en willen deze verder uitbouwen.
Projecten/ontwikkelingen die op dit moment actueel zijn: Living Lab Natuurinclusieve Landbouw; Actieplan weide- en akkervogels; Samen Werkt Beter; Veenweide traject; N2000-projecten; GLB pilots en On the way to Planet Proof.
ANLb: van kwantiteit naar kwaliteit
- Kennisoverdracht en begeleiding van deelnemers.
- Maatwerkafspraken en ontwikkelingsbeheer.
- Beheermonitoring i.s.m. vrijwilligers.
- Evaluatie en afstemming met gebiedspartijen.
Kennisuitwisseling GLB pilots
- Nieuw GLB per 1-1-2023: hoe krijgt het vorm en wat wordt de rol van de collectieven?
- Twee GLB-pilots in Overijssel: Naar 50 tinten groen in een kleinschalig cultuurlandschap (GCNOT) en Gebiedsgerichte vergroening in de melkveehouderij: de kievit als boegbeeld (CNWO).
- Proeftuin voor boeren, collectieven, overheden en gebiedspartners.
- Verkenning van mogelijkheden voor een aanvraag binnen een nieuwe GLB-pilotronde.
- Hoe kan het GLB bijdragen aan het realiseren van de omgevingskwaliteit en biodiversiteit met een nadruk op de N2000 en KRW opgaven.
- Werken vanuit het handelingsperspectief van boeren in de gebieden en gericht op een blijvend verdienmodel.
- Samenwerking met verschillende partijen.
Natuurinclusieve landbouw
- Onafhankelijke kennisoverdracht, niet gebonden aan marktpartijen.
- Praktische kennisbijeenkomsten organiseren, gericht op de praktijk.
- Evenwichtig bodembeheer, aandacht voor bodemleven, betere waterhuishouding.
- Dooradering van het landschap via randenbeheer, bijv. langs landschapselementen en langs waterlopen.
- Gebruik maken van natuur, natuur sparen, zorgen voor natuur, (vernieuwd) economisch perspectief voor landbouwers.
Veldexcursie
Vervolgens stond er een veldexcursie op het programma naar de diverse ‘pilot’ percelen en werd een toelichting gegeven door Ewald Stamsnieder over de praktijkervaringen.
Uitwisselen ervaringen tijdens lunch en afsluiting
Na een korte evaluatie en het uitwisselen van ervaringen werd deze boeiende en leerzame bijeenkomst afgesloten. Aanwezigen benadrukken nog eens het belang van dit soort netwerkbijeenkomsten omdat het uitwisselen van (praktijk)ervaringen en kennis essentieel is voor de ontwikkeling van de natuurinclusieve landbouw.