Wim van de Hengel heeft op juli 2019 een presentatie gegeven over organische stof op het boerenbedrijf en het belang hiervan voor de bodem. Wim heeft samen met zijn zoon John een boerderijcompostering als neventak op het melkveebedrijf in Achterveld.
Zij composteren op hun bedrijf met een speciaal ontwikkeld frees verschillende diverse organische compostrillen. Doordat deze rillen onder een afdak liggen zijn de ideale condities voor het maken van een compostril redelijk goed te evenaren. Binnen 6 weken wordt zo het basismateriaal gecomposteerd tot een mooi rul product wat zowel over grasland als bouwland kan worden uitgereden. Door het gebruik van compost gaat de organische stof van je bodem omhoog. Het basismateriaal is al op het bedrijf aanwezig en kan op deze manier opgewaardeerd worden tot een goede bodemverbeteraar.
Compost en bokashi maken
Als basismateriaal kan je denken aan ‘waardevol’ slootmaaisel, natuurgras, blad, graanresten, snoeiafval e.d.. Wanneer je op je eigen bedrijf een compostril maakt die jouw bedrijf niet verlaat kan je ook ruige mest mee composteren in je ril. Naast het maken van compost kan je ook Bokashi maken. Hier heb je naast je basismateriaal ook nog een aantal toevoegingen voor nodig om het proces op gang te helpen. Bokashi maken is een vergelijkbaar proces als inkuilen. Wanneer we de eindeproducten van composteren en Bokashi met elkaar vergelijken dan is vooral de verwerkbaarheid één van de grote pluspunten. Bokashi is een koud proces en composteren warm.
Na de presentatie in de keuken krijgen de aanwezigen een rondleiding over het bedrijf. hier zien ze de verschillende fases van composteren, het frezen van de compostril en het eindproduct. Daarnaast laat Wim zien dat hij bijvoorbeeld in zijn stal bladcompost gebruikt als strooisel voor de ligboxen.
Aan de slag met composteren
Na afloop van de rondleiding wordt er nagepraat en komt ook het belang van gefaseerd slootbeheer nog aan bod. Vier deelnemers geven direct al aan komende winter mee te willen doen aan het composteren. De rillen worden dan bij de deelnemers thuis opgebouwd. John zal dan gedurende een aantal weken twee keer per week langsrijden om de ril door te vrezen. Naast deze vier deelnemers is de verwachting dat ook een aantal andere deelnemers nog wel aan zullen haken. Er is één boer dit graag met Bokashi aan de gang wil. Foto’s