Het Collectief Veluwe en het Collectief Utrecht Oost werken samen in dit project. Zij hebben per regio 15 deelnemers geselecteerd. Deze ondernemers gaan de slag met het nemen van maatregelen op zowel bedrijfs- als regionaal niveau.
In de Veluwe en Utrecht Oost ligt de focus op de volgende onderwerpen:
- Het integreren van grasklaver weides in de melkveehouderij voor bodemverbetering en verhoogde biodiversiteit en productie
- Voedergewassen die als alternatieve teelten kunnen worden ingezet voor het sluiten van lokale kringlopen en verhogen van biodiversiteit op bouwland
- Compost en bokashi voor het optimaal inzetten van maaisel en plantenresten voor bodemgezondheid, klimaatdoelen en productie.
Tijdens informatiebijeenkomsten voor de zomer van 2019 zijn deze onderwerpen aan de orde gesteld. Een aantal van deze geselecteerde deelnemers is al aan de slag gegaan met de teelt van alternatieve voedergewassen, zoals het telen van voederbieten en veldbonen. In de herfst gaan een aantal deelnemers bezig met maatregelen zoals composteren en het toepassen van bokashi.
Per deelnemer stellen we een bedrijfsplan en een overkoepelend deelgebiedsplan op. In de bedrijfsplannen zullen per bedrijf maatregelen en doelen worden vastgelegd die de ondernemers het komende jaar in de praktijk gaan toepassen en toetsen.
Vragen over deze pilot? Stuur een mail naar Marlies Blom, Collectief Utrecht Oost