Op 5 februari 2020 namen bijna 50 deelnemers op KTC De Marke in Hengelo (Gld.) deel aan de werksessie die in het teken stond van het maken van deelgebiedsplannen. Per deelgebied werden er door de aanwezige deelnemers vanuit de verschillende organisaties kansen in kaart gebracht en gerichte maatregelen ingetekend. Een geslaagde werksessie waarin met meerdere gebiedspartners tegelijk is gewerkt aan ‘gezamenlijke’ doelen.
Deze sessie vond plaats op het melkveeproefbedrijf De Marke. Dit bedrijf is ook één van de deelnemers in deze GLB-pilot. Zwier van der Vegte, manager van De Marke, heette het gemêleerde gezelschap van harte welkom. De aanwezige deelnemers waren onder andere gebiedscoördinatoren van de VALA, een ecoloog, medewerkers van het waterschap Rijn en IJssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, gemeenten, deelnemers en medewerkers aan pilot en vertegenwoordiger van andere collectieven.
Alle partijen aan het woord
Yvonne Geelen, projectleider innovatie Land- en Tuinbouw bij de provincie Gelderland, lichtte het Nationaal Strategisch Plan (NSP) toe. Vervolgens vertelde Arie Schoemaker over de ins en outs rondom deze GLB-pilot ‘Vijftig tinten groen in een kleinschalig cultuurlandschap’. Udo Hassefras ging in zijn verhaal in op de doelen en ambities van Natuurmonumenten. Frank van de Ven van waterschap Rijn en IJssel lichtte de doelen en ambities toe van het waterschap. Tot slot vertelde voor de pauze Meri Loeffen iets over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en Anne Stortelder over de rol van de gemeenten in dit proces. Na de pauze liet Rob Geerts de opgestelde maatregelentabel zien en vertelde Adriaan van Dorth hoe hij als deelnemer hiermee werkt binnen deze pilot.
Aan de slag in werksessies
Tijdens deze sessie werden per deelgebied (Rekken, ’t Klooster (Hengelo), Nettelhorst (Lochem) en gebied Aalten-Winterswijk door de aanwezige deelnemers samen met de gebiedscoördinator en medewerkers van gemeenten, waterschap en Natuurmonumenten kansen voor gerichte maatregelen ingetekend. Het was een geslaagde werksessie, waarin we hebben geconstateerd dat het niet vanzelfsprekend is dat over een bepaald gebied met meerdere gebiedspartners tegelijk aan (gezamenlijke) doelen wordt gewerkt.