Op donderdag 25 juni hebben de deelnemers aan de GLB-pilot op Landgoed Herinckhave in Fleringen ervaringen en kennis met elkaar uitgewisseld rondom de verschillende beheerpakketten. En hebben ze kennis gemaakt met verschillende vormen van beheer op het landgoed. De bijeenkomst was bedoeld om de deelnemers mee te nemen in, en op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen binnen de GLB-pilot.
Invulling nieuwe GLB beleid
In verband met COVID-19 waren de zeventien deelnemers van de pilot opgesplitst in drie groepen; ochtend, middag en avond. De opkomst was zeer goed.
Iedere ronde begon met een welkom door voorzitter Herman Nieuwe Weme, gevolgd door een presentatie over de ontwikkelingen rondom het nieuwe GLB-beleid. Er lopen verschillende pilots in Nederland, waar 50 tinten groen in Noordoost Twente er één van is. Met deze pilots wordt input gegenereerd voor het toekomstige Nationaal Strategisch Plan, waarin door Nederland invulling moet worden gegeven aan de GLB-doelen vanuit de Europese Unie. Een belangrijk doel in het nieuwe GLB-beleid is vergroening, met onder andere meer aandacht voor biodiversiteit, bodemverbetering en alternatieve gewassen. Het uitgangspunt hierbij is dat het inpasbaar moet zijn in de bedrijfsvoering, controleerbaar voor de overheid en geen extra adminstratielasten met zich meebrengt.
50 tinten groen in de regio
Tijdens de bijeenkomst is vervolgens ingezoomd op GLB-pilot ‘Naar vijftig tinten groen in het kleinschalige landschap’ in eigen regio. Er is gekeken wat er al is uitgevoerd en wat er nog op de planning staat voor de rest van het jaar. Op dit moment is in deze regio ruim 146 hectare aan verschillende beheerpakketten voor de pilot afgesloten. De deelnemers hebben hun ervaringen gedeeld over de pakketten en de werkwijze tot nu toe. De agrarische deelnemers waren zeer positief over de deelname en gaven aan dat zij bij een vervolg zeker mee willen doen. Kritisch waren de deelnemers over de huidige wetgeving rondom derogatie en bepaalde pakketeisen. Zolang de wetgeving van 80% grasland voor de derogatie blijft gelden verwachten de deelnemers weinig interesse voor een derde gewas aangezien dit dan vaak ten koste van hun benodigde maïsproductie gaat. Verder vielen de resultaten van gras/klaver percelen wat tegen op een aantal percelen. Ook de eis van niet maaien voor 15 juni zorgden bij een aantal deelnemers voor veel onkruid of veel gras en weinig klaver. Deelnemers gaven elkaar verschillende suggesties voor een betere afstemming met verschillende praktijksituaties.
Voor elke deelnemer aan de pilot is een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Het concept hiervan is al opgeleverd aan de deelnemers. Tijdens de bijeenkomst zijn deze bedrijfsnatuurplannen, door het leveren van eigen bedrijfsinput, definitief gemaakt.
Rondleiding op landgoed Herinckhave
Gastheer Lothar van Bönninghausen heeft drie groepen rondgeleid op zijn landgoed. Hij startte iedere ronde met presentatie over zijn landgoed waarin hij onder andere vertelde over de geschiedenis en de huidige bedrijfsvoering van dit landgoed. Daarna maakten ze een wandeling over het landgoed Herinckhave. De deelnemers maakten zo kennis met de verschillende vormen van beheer op dit landgoed. Zo vindt op Herinckhave, zowel natuurbeheer, agrarisch natuurbeheer als reguliere landbouw plaats naast elkaar.
Op het programma
De deelnemers kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waarin waardevolle inbreng werd gegeven door de deelnemers r. Dit jaar zullen er nog drie veldexcursies plaatsvinden voor de deelnemers. De gebiedscoördinatoren blijven de deelnemers gedurende het jaar monitoren en de pilot zal worden afgesloten met een evaluatie bijeenkomst in december.