Het Collectief Noordoost Twente richt zich in deze pilot op de 'witte'gebieden. Op 17 geselecteerde bedrijven zijn passende contracten afgesloten die meerwaarde kennen.
Om de GLB-pilot uit te voeren zijn er deelnemers uit het gebied geworven. In principe zijn het landbouwbedrijven in kleinschalige cultuurlandschappen op zandgronden. In totaal doen zeventien boeren mee aan de pilot in Noordoost Twente. Aan de deelname zijn enkele eisen gesteld. Het gebiedscollectief Noordoost Twente heeft de volgende deelname eisen gesteld:
- Ligging van de percelen grotendeels in zogenoemde ‘witte gebieden’.
- Minimaal 2 kleinschalige percelen in gebruik hebben die aan drie zijden omzoomd zijn door (bij voorkeur) landschapselementen.
- Percelen gelegen op (hogere) zandgronden.
- Opstellen van een bedrijfsnatuurplan met o.a. een 7% EFA invulling.
- Deelname aan bijeenkomsten en leveren van input over ervaringen met de pilot.
Het gebiedscollectief Noordoost Twente legt in deze pilot de focus op de zogenaamde 'witte gebieden'. In het natuurbeheerplan zijn een aantal gebieden 'wit', daar kunnen geen ANLb pakketten afgesloten worden. Deze pilot maakt het mogelijk om ook in deze gebieden maatregelen te treffen. Ondernemers krijgen zo de mogelijkheid te ontdekken of agrarisch natuurbeheer past binnen hun bedrijfsvoering. Tevens maken zij op deze wijze kennis met het werkgebied en de werkzaamheden van het gebiedscollectief. Samen met andere collectieven binnen de pilot en vervolgens binnen het eigen collectief, is onderzocht welke ‘pakketten’ het beste aansluiten.
De deelnemer stelt samen met de gebiedscoördinator een maatregelenpakket op om tot invulling te komen van de 7% EFA (ecologisch aandachtsgebied). Er dient een keuze gemaakt te worden uit verschillende maatregelen; kleinschaligheid, biodiversiteit en duurzaamheid. Alleen met landschapselementen de 7% EFA realiseren is niet toegestaan, maar ook niet door 7% EFA te realiseren met aanleg van kruidenrijk grasland of akkerfaunaranden. Er dient een goede mix aan maatregelen gerealiseerd te worden zodat meerdere vergroeningsdoelen worden bediend.
De ligging van de EFA’s en de percelen worden in samenspraak met de deelnemers bepaald. Daarbij zal er ook naar gestreefd worden om tot een regionale invulling van de maatregelen te komen.
Samen met de deelnemer wordt het maatregelenpakket vervolgens verwerkt in een bedrijfsnatuurplan. De deelnemer dient input te leveren over zijn ervaringen met de pilot.
Er is met zeventien pilot deelnemers een contract afgesloten. Het totale aantal beheerpakketten beslaat 147 hectare en 125 beheerseenheden. De beheerpakketten zijn opgesteld als maatregelen die goed passen bij een kleinschalig landschap en die bijdragen aan de verbetering van biodiversiteit, landschap, bodem, water en klimaat.
Meer weten over deze pilot? Stuur een mail naar Mirjam Gram, Paul ten Velde of Leonard Rouhof, Gebiedscollectief Noordoost Twente.
Activiteiten overzicht NoordoostTwente
Klik hier voor een overzicht van alle uitgevoerde en verwachte activiteiten 2020/2021.