Op donderdag 20 mei 2021 hebben de leden van de werkgroep GLB pilot Noordoost Twente en de deelnemers aan de pilot tijdens een veldexcursie een bezoek gebracht aan de boerderij Zenderense Es in Borne. Hier hebben ze samen inspiratie opgedaan rondom het thema natuurinclusieve landbouw.
De landbouw in Nederland wordt wereldwijd geroemd vanwege onze producties, efficiency en innovaties. Niet voor niets is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld. Maar dit landbouwsysteem heeft een keerzijde. Het doet namelijk een te groot beroep op grondstoffen, water en energie. Het milieu wordt belast en tast de biodiversiteit en het landschap aan. Daarnaast zijn inkomsten en lasten binnen het landbouwsysteem oneerlijk verdeeld.
Toekomstbestendige landbouw
Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties in hun eigen behoeften kunnen blijven voorzien en deze niet in gevaar worden gebracht, kiezen wij voor natuurinclusieve landbouw én kringlooplandbouw. Dat wil zeggen dat een dergelijke vorm van landbouw toekomstbestendig is, zowel in ecologisch, economisch als sociaal opzicht.
Extensieve landbouw
De akkers op de Zenderense Es lenen zich bij uitstek voor een extensieve vorm van landbouw. De laaggelegen gronden voor het houden van vee en de hogere gronden voor de teelt van verschillende gewassen, waarvan graan zo’n tweederde van het bouwplan uitmaakt. Ook de aanleg van bloemrijke akkerranden voor het aantrekken van nuttige insecten en het verbinden van landschapselementen behoort tot de bedrijfsvoering.
Onze taak
Wij zien het als onze taak om zorg te dragen voor de bodem, de gewassen, de dieren, de natuur en het landschap op de Zenderense Es en zijn vereerd om het beheer van dit prachtige gebied van Twickel de komende jaren uit te mogen voeren. Wat willen wij bereiken:
- Biodiversiteit verhogen door toepassen van stroken- en mengteelt en de aanleg van akkerranden.
- Consumenten voorzien van duurzaam geteelde producten.
- Maatschappij en landbouw (burger en boer) te verbinden via de “Zenderense Es”
- Onderzoek doen naar verbinding tussen technologie en ecologie binnen ons bedrijf.
- Studenten inspireren door mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw, zowel voor biologische als gangbare landbouw.
Praktijkervaringen boerderij Zenderense Es en vragen
Om de biodiversiteit en natuurwaarden te verhogen hebben we veel granen in het bouwplan, passen we stroken- en mengteelt toe en akkerranden voor de bestuivers en natuurlijke vijanden. Op de Zenderense Es in Borne telen we verschillende gewassen: verschillende soorten granen (tarwe, spelt, rogge, gerst en haver), groenten, aardappelen en veevoer zoals maïs en sorghum. Deze gewassen telen we natuurinclusief waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De percelen zijn in het tweede jaar van omschakeling en zijn in 2022 volledig biologisch gecertificeerd. We produceren onze producten in een korte keten samen met lokale ondernemers en verkopen deze producten rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven.
Tijdens de veldexcursie werden er veel vragen gesteld zoals;
- Wat is natuurinclusieve landbouw;
- Hoe voorkom ik ongewenste kruiden in de gewassen;
- Hoe vermarkt ik mijn gewassen en producten;
- Wat is de opbrengst van een perceel biologisch vs gangbaar;
- Wat is de invloed van toepassen strokenteelt;
- Veranderen de opbrengsten door mengteelt toe te passen;
- Waarom zijn gewasbeschermingsmiddelen negatief voor de biodiversiteit.
Veel van deze vragen konden door de ruime praktijkervaring van Arjen van Buuren direct worden beantwoord. Echter, hij heeft ook veel zaken met vallen en opstaan geleerd.
Tot slot werd er nog gebruik gemaakt van de gelegenheid om na te praten en ervaringen onderling uit te wisselen. Kortom het was een geslaagde en inspirerende bijeenkomst met dank aan Arjen van Buuren van boerderij de Zenderense Es.
Meer informatie over boerderij Zenderense Es
De missie van boerderij Zenderense Es:
Wij dragen bij aan gezond voedsel en een gezonde bodem, voor nu én in de toekomst. Dit doen we door duurzaam agrarisch beheer op de Zenderense Es voor een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten. We produceren onze producten in een korte keten samen met lokale ondernemers en verkopen deze producten rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven.
We betrekken en verbinden mensen en maatschappij bij ons bedrijf. En willen een voorbeeldbedrijf zijn voor duurzame landbouw door middel van:
- Het leveren van gezonde natuurinclusieve producten.
- Zorg dragen voor de bodem, natuur en landschap.
- Een goed verdienmodel op basis van een korte keten.
- Samen te werken met lokale ondernemers.
- Het betrekken van de burger bij ons bedrijf.
Meer info op de website: www.zenderensees.nl